Spring för livet

publicerat i Träning
Det är så skönt att vara ute och springa/gå. Synd att det nu är så mörkt om kvällarna fast igår var jag på spinning/core och idag har jag också besökt gymmet. Betalar ju varje månad så någon gång lär det väl användas :-) Skulle dock behöva ett kort som bara behöver betalas på hösten/vintern för de andra månaderna tränar jag hellre hemma/ute. Alvin är lite smått upprörd över att jag lånar hans mössa som är lite stor för honom ;-)

Skriva rubrik påminner mig om att skriva en frågeställning

publicerat i Om mig
Att komma på en bra rubrik påminner mig ibland om hur det är att försöka formulera en bra frågeställning till ett arbete. Inte så lätt alla gånger. Blir ofta samma gamla vanliga (rubrik alltså).
.
Tisdag idag och bara 4 dagar kvar innan helgen är här igen. Började en ny kurs idag och fick ännu mer att göra. Vet inte riktigt hur alla böcker ska hinnas läsas men det får väl bli att ögna igenom. Går inte att läsa 5-6 tjocka böcker hur snabbt som helst. Får plocka ut det viktigaste.
Andreas ska inte längre åka till Barcelona då han inte känner sig riktigt bra, han har problem med blodtrycket och mår illa till och från så det är nog dumt att åka då. Skönt för oss att ha honom hemma!
Hittar inte min kamerasladd så jag bjuder på en bild på min ganska nya kofta, skönt nu när det börjar bli kallt ute. Annars är det ganska dåligt med tjockare tröjor i min gaderob har jag märkt. Dags att börja laga flygande jakob för senare ska jag på spinning.

Lunch break

publicerat i Vardag
Har precis ätit en mycket god lunch bestående av kött (typ ryggbiff), ugnsstekta morötter med sås. Var riktigt gott och jag slapp värma låda idag vilket jag annars alltid gör. Hatar lunch låda men onödigt att kasta mat och onödiga pengar att köpa lunch varje dag om vi har något hemma.  Men ännu mer onödigt att köttbiten som låg i kylen skulle bli dålig och behöva kastas :-) Dricker nu en kaffe och ska snart åka till skolan för att fixa lite saker, bland annat skriva ut massa papper. Har precis skrivit klart en reflektionstext till torsdagens litteraturseminarium.
.
Annars är det en ganska fullspäckad vecka med ny kursstart, litteraturseminarium, ska till min VFU-förskola och göra en fältstudie, Alvin ska till logopeden + bvc och Andreas åker bort tisdag natt och kommer hem på lördag. Han ska till Barcelona med jobbet. Tur att mamma kommer ner några dagar i varje fall annars hade det blivit lite ensamt speciellt nu när det är så mörkt om kvällarna. Fast än så länge är det i alla fall ljust när vi kommer hem på eftermiddagarna.
Nej nu måste jag åka!

Godmorgon söndag!

publicerat i Mat, recpept

Godmorgon godmorgon.. Alvin börjar med att duka upp blåbärsyoghurt till Edvin utan att jag hinner med så snart har vi nog blåbär överallt :-) Andreas och Alvin ska snickra lite idag så vi får se vad jag och Edvin ska hitta på.

Latar mig i soffan

publicerat i Om mig
Sitter och latar mig i soffan framför halv åtta hos mig, ett av mina favorit program som jag inte hinner se allt för ofta men idag somnade barnen lite tidigare. Gör inte så mycket om dom vaknar tidigit imorgon eftersom vi ändå måste upp och dom kan vara lite svårväcka ibland :) Fredag imorgon och vi har heldag i skolan, brukar alltid ha lyxen att plugga hemma på fredagar men denna lärare tycker tydligen att vi ska vara där imorgon. Ja lite bortskämd är man att kunna styra lite över sina tider själv. Skönt när man har små barn så dom inte behöver gå långa dagar på förskolan varje dag! Fast Alvin säger nästan jämt "mamma hämta mig inte så tidigt idag". Skönt att det är så i alla fall!
20 oktober förra året, lite större barn idag :)
.
Nu ska jag kika på Drömmen om ett barn!

Woolrich för barn

publicerat i Barn shopping
Kolla vilka fina jackor från Woolrich. Finns hos babyshop. Fast alldeles för dyra tycker jag. Smärtgränsen är definitivt nådd för barnkläder när det kostar runt 3000-5000 kr ;-)

Det gör mig så ont

publicerat i Studier
Antar att de flesta läst om 4 åringen som avlidit, troligtvis mördad. Det gör mig så ont och jag tycker det är så svårt att läsa om men känner ändå att det är viktigt och faktiskt förstå att sådant händer! Nu kanske det inte går så här långt alla gånger. Går väl rykten om att det kan vara barn som gjort så pojken avlidit och det är fruktansvärt. Kan mycket väl vara en olyckshändelse också, man ska väl egentligen inte säga så mycket när man bara vet det som står i tidningen men ändå.. Det är så viktigt att barn får en bra start i livet och att de har någon vuxen i sin närhet som tar hand om det, bekräftar barnet och har vissa gränser. Att det alltid finns någon där för barnet som är intresserad och vill lyssna på det. Många barn mår tyvärr mycket dåligt och får inte den omsogen de behöver.
.
I och med min utbildning (lärare tidigare år/förskollärare) så läser vi mycket om fostran, pedagogik, forskning mm och ibland blir man lite skadad känner jag. Ibland när vi läser om något så kan jag känna hemma med Alvin och Edvin men så kan jag ju inte göra, eller hur var det man skulle göra nu igen. MEN jag måste också komma ihåg att man inte kan vara pedagog till sina egna barn, det är faktiskt skillnad även om jag känner att utbildningen faktiskt ger mig något som jag har nytta av som förälder. Det finns inga perfekta pedagoger eller föräldrar man man måste ändå göra så gott man kan och kunna utveckla/förändra sig. När vi läser om vissa saker så får man alltid sig en tankeställare och öppnar upp för många dörrar att det finns andra sätt man kan göra på.
.
Vi läser just nu Lek, lärande och utveckling vilket handlar mycket om de yngre barnen och vad som är viktigt för dem osv. Något som alltid återkommer är att man alltid ska BEKRÄFTA barn. Det behöver absolut inte vara beröm. Det är lätt att säga åh vilken fin teckning, åh vilken söt tröja är den ny? osv. Gör det själv ofta. Men det är bättre att bara bekräfta barnen genom att tex, säga Jag ser att du målat en bil, vad är det mer du har målat? Jag ser att du har en röd tröja med en traktor på. Vi var på en föreläsning nyligen och hon som föreläste är bland annat specialpedagog och har arbetat inom förskolan länge. Hon sa att barn behöver egentligen inte beröm men dom behöver bekräftelse. Att jag är en pojke som har två armar, jag kan hoppa högt, jag ser att du kan springa väldigt snabbt (istället för vad duktig du är som kan ....)
.
Vet egentligen inte vad jag vill säga med det men att hur vi fostrar våra barn och hur pedagoger arbetar betyder nog mer än vad vi tror. Vad vi säger, vad vi gör, hur vi agerar osv. Oftast tänker vi tyvärr efteråt. En uppgift föräldrar och vuxna runt omkring barn har är att visa barn vart gränsen går. Många barn har inte det själva vad gränsen för lek och allvar är. Det är något vi behöver visa. Oftast gör man misstaget att placera barn i fack. Det är ett "problembarn" han är så stökig osv. Men det som är viktigt är att prata med barnen, förstå varför han/hon gör på det sättet. Om många barn i en klass/grupp har svårt att sitta still, måste man då tvinga dem att göra det? Man kan många gånger göra undervisningen på ett annat sätt som passar de barn man har i sin grupp. Utgå från barnens förutsättningar.
.
I alla fall om det nu är barn som gjort den här pojken illa måste det blivit fel någonstans. Har precis redovisat om olika fostran typer man kan se och "det nya" är att man alltid ska låta barnen vara med så mycket som möjligt, lyssna på barnen, se att dom är viktiga/kompenta som har egna åsikter men man måste även ha gränser. Man ska helst inte säga nej för mycket utan hellre "Jag ser att du vill göra så men det går inte, så vi kanske kan göra så här istället... Hur tänker du nu när du knuffade X, vad var det som hände? osv.." Det som man vill få bort är lydnadspedagogiken där barn bara ska lyda och de kan inget, det de har att säga är inte viktigt osv. Fast självklart måste man säga åt ordentligt om det är en allvarlig situation/ att barn leker något som inte alls är okej osv.
.
Skulle egentligen bara skriva att det känns så hemskt när barn far så illa..

Ruggig tisdag

publicerat i Vardag
Vilket rugg väder! Tänk vad skönt om man slapp gå ut vissa dagar fast å andra sidan så är det rätt uppfriskande med lite regn. På förmiddagen var jag i skolan för att förbereda en redovisning med min studiegrupp, redovisningen ska vi göra imorgon vilket är examinerande för denna kurs som bara är på två veckor. Håll tummarna för att det går bra. Sen åkte jag hem för att fortsätta plugga in det jag ska säga imorgon och läst lite litteratur till nästa kurs som börjar på måndag. Bara att köra på.
En av presenterna jag fick när jag fyllde år var pengar så att jag kan köpa mig ett par vinterskor, tyckte det var på tiden att ha ett par riktigt varma skor. Ska nog köpa dessa från Timberland, modellen heter Mukluk tror jag. Finns bland annat hos Zoovillage.
NU ska jag hämta barnen.

Söndag kväll

publicerat i Vardag
Godkväll!

Hoppas ni har haft en bra helg, det har vi men den har gått snabbt. Igår var Alvin på två av sina förskole-kompisars kalas på busborgen. Under tiden hälsade jag och Edvin på hos Xandra en liten stund. Var väldigt trevligt, hinner inte träffa någon av mina vänner speciellt ofta när man har fullt upp med det mesta :) Idag har vi också varit på kalas men för min kusin Loke som blev 7 år. Stora killen! En riktig kalas helg med andra ord men det är trevligt. Just nu skulle jag behöva skriva lite på en redovisning men det får jag nog lov att göra imorgon och ska ta en dusch istället.
Hoppas ni har en bra söndag kväll!

Edvin

publicerat i Edvin
Hej jag heter Edvin och jag blir 2 år i januari, det märks säger mamma för jag är envis men också väldigt söt!
Om det inte går som jag vill lägger jag mig ner på golvet för att visa min ilska. Jag tycker om att göra bus och leka med storebror Alvin fast han vill mest leka ifred som han säger, han tycker att jag förstör ibland. När han inte ser brukar jag ta hans bilar. Det gillar han inte och då springer jag därifrån fast han kommer snabbt ikapp mig. Jag tycker om mat men vill INTE sitta ner när jag äter utan att stå är det som är roligt. Min blåbärs yoghurt är det godaste jag vet och jag brukar hämta den när kylen är öppen. Jag pratar inte jätte mycket än men det gjorde inte storebror heller tidigt säger mamma, men jag kan säga några ord som mamma, pappa, titta, där, vov vov, blää mm. Jag har börjat gilla dagis och behöver inte säga hejdå till mamma/pappa längre utan springer direkt in. Jag gillar inte att byta blöja men det har jag aldrig gjort men jag vill inte heller gå på pottan så blöjan hänger nog med ett tag till.

Vinterskor

publicerat i Barn shopping
Köpte vinterskor till barnen från Ellos för någon vecka sedan och det kom hem snabbt, som oftast med Ellos. Jag hoppas dessa ska hålla dem varma i vinter. Sen kan vi hoppas att det inte blir riktigt lika kallt i år.

Längesedan igen

publicerat i Om mig
Gud vad tiden går fort, hinner knappt skriva här som ni kanske märker :) Hade tenta inlämning förra fredagen så hela förra veckan var verkligen fullt upp. Sen åkte vi till Södertuna slott lördag till söndag, vi blev bjudna av Andreas morfar + fru som hade bjudit hela den sidan av släkten så det var trevligt. Alvin och Edvin var hemma med min mamma och Janne då vi inte tyckte att det skulle bli så roligt för dom där som enda små barn, sen att sitta still vid middagar är inte så roligt ;) När vi kom hem på söndagen hade vi kalas då jag fyllde år i måndags. Var trevligt och fullt hus som alltid när vi har kalas men det är bara skoj.
.
I helgen väntar jobb för Andreas, mycket jobb för han i oktober. Alvin ska på kalas i helgen också imorgon för två av sina förskole-kompisar som har kalas tillsammans (kusiner) på busborgen sen på söndag ska vi fira min kusin Loke. Alvin var egentligen bjuden på ett till kalas men det kör ihop sig lite då det var ungefär samma tider så då valde han Lokes :)
Edvin idag innan förskola.
Fick många fina presenter när jag fyllde år, tack! Av Andreas fick jag en Ipad 2 :) Perfekt att surfa på!