Sömnen

publicerat i Edvin


Det var en mamma från Alvins avdelning som väntar sitt andra barn i början på maj som frågade mig för någon dag sedan hur det är med sömnen med andra barnet och hur Edvin sover, fick en kommentar om det för någon vecka sedan också.. I början var det väldigt jobbigt med sömnen när Edvin inte alls hade någon aning om det var dag eller natt som bebisar oftast inte har i början.

Om man har ett barn fungerar det ju ganska bra för då kan man vila på dagen. Jag har inte sovit på dagen sedan Edvin föddes för det passar aldrig. Alvin sover ju knappt på dagarna och det går knappast att vila när han är vaken, när han är på dagis brukar inte Edvin sova och då är det massa annat som ska fixas. Jag gillar inte att sova på dagarna heller men ibland vore det väldigt skönt att kunna vila.

Vi nattar Edvin när han börjar bli trött vid 18-19 tiden, då är han så trött att han knappt kan äta ibland. Vi släcker ner allt i sovrummet så det är jätte mörkt sen får han sin mat och efter det lägger vi honom i sängen. I början skrek han, vi tog upp honom, bar på honom ganska länge och sedan somnade han tillslut i sängen. Kunde ta ett tag. Nu går det ganska fort efter han ätit upp sin mat. Han skriker ganska mycket när han är trött men det spelar ingen roll om vi bär eller om han ligger i sängen.

Edvin är inte lik Alvin när det gäller att kunna somna lite överallt. Edvin somnar i princip aldrig när vi bär på honom, i babysittern, babygymmet utan det är i sängen han somnar(eller i vagnen ute om den rör sig). Alvin somnade lite överallt + när vi matade honom och det gör inte Edvin. Jag tycker det är bra att han förknippar sin säng med sömn! Han kan vara så trött och vi bär och han skriker men sen lägger vi ner honom i sängen så brukar han sluta skrika efter en stund och somna. Men visst ibland är det lite påfrestande att han inte kan somna i ens famn om samtidigt Alvin vill ha uppmärksamhet.

Eftersom vi började ganska tidigt med att lägga Edvin i sin säng när han ska sova så tror jag han har vant sig med det. Det underlättar lite om han kan somna själv i sin egen säng när man är ensam med han och Alvin. Visst får jag buffa lite på hans rumpa och sjunga lite men han brukar faktiskt somna helt själv i sin säng. Han sover för det mesta i sin säng på nätterna också, ibland när han vaknar vid 5-6 sover han med oss eftersom han inte så gärna vill somna om då.

På nätterna vaknar han oftast en gång, inatt var det lite annorlunda men annars vaknar han oftast en gång på natten och sen vid 6. Ibland vaknar han innan vi lägger oss för mat också. Men nuförtiden brukar han somna om lätt, dock inte efter 5-6 då är han pigg. Inte så konstigt när han somnar redan vid 18 ibland. Visst skulle vi kunna låta honom sova en stund och låta honom vara uppe längre på kvällarna men jag ser ingen vits med det när han faktiskt sover ganska bra ändå. Om han somnade vid elva skulle han säker sova hela nätterna men då skulle han nog skrika hela kvällarna för att han är trött istället.. Får se hur det är om någon månad. Bebisar sömn brukar ju ändras fort!

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Erika:

jag försöker att vila när E är på dagis, en stund iallfall med Ludwig och idag har vi varit ovanligt bra på det ;-) är ju som sagt mycket annat man ska hinna med när de är på dagis...Hoppas ni har en bra dag!

2:a kommentar, skriven , av Erika:

samma här, får hoppas ni inte åker på något skit! kraam

Kommentera inlägget här :