V 11

publicerat i Gravid veckor


Eventuellt illamående brukar nu avta i frekvens. Blodmängden i din kropp ökar och kommer och kommer att göra det till och med den 30 veckan. Dina händer och fötter kan kännas varmare, på grund av att du har mer blod som cirkulerar.
Kroppen behöver extra mycket vätska och du kan känna dig törstigare än normalt.
Omkring v.11 är det möjligt att utföra en chorionbiopsi, en test där ärftliga sjukdomar och kromosom rubbningar kan upptäckas. På grund av missfallsrisken är dock fostervattensprov en vanligare metod.

Ditt barn är 44-60mm långt från huvud till stjärt. Könsorganen började ta form i vecka 10 och utvecklas nu, men än går inte att se vilket kön barnet har. Nu har barnets alla viktiga organ bildats och eftersom de inte kommer att förändras annat än att de växer, är risken för medfödda missbildningar och sjukdomar liten efter denna veckas utgång. Även risken för påverkan av infektioner och vissa läkemedel minskar. I slutet av veckan är barnet dubbelt så långt jämfört med förra veckan och huvudet är ungefär hälften så stort som resten av kroppen. Under ögonlocken börjar irisarna att bildas, de kommer så småningom att skydda ögonen från att släppa in för mycket ljus. Öronen fortsätter att utvecklas. Barnet kan nu gäspa, suga och svälja. Små finesser som hårstrån och naglar börjar dyka upp. Hjärtat pumpar blod till kroppens nu fungerande organ, inklusive navelsträngen som transporterar blod till moderkakan
Från gravid.se

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Petra:

spännande ska du ha i början av 2010 ?kram

2:a kommentar, skriven , av Sandra svarar:

Petra: Ja precis, 5januari är det beräknat!

3:e kommentar, skriven , av Alexandra:

JÖSSES! Jag har ju varit så dålig på att läsa blogga. STOR GRATTISKRAM till dig. Jaha... den här gången får du minsann ingen bloggkompis som är gravid. Åh vad kul!!! Grattis, grattis!!

Kommentera inlägget här :