Vecka 20

publicerat i Gravid veckor
Idag går vi in i vecka 20! Det känns mycket roligare att veckorna framöver börjar på 2 istället för 1. Ännu bättre när det blir en trea.


Kroppen:

Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.

Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.

På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa.
Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.

På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.

Fostret:
Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram. Mängden fostervatten är ungefär en halv liter.

Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.
Jag:
Jag har ingen halsbränna eller förstoppning som tur är. Mår likadant som förra veckan. Känner att det rör sig mycket på kvällarna och får några små sparkar. Inga jätte hårda än så länge. Tror inte jag fick det med Alvin så tidigt heller. Men jag ska inte till någon bm förrens om 4 veckor. Nästa besök är tydligen inte förrens i V 24. Så var det inte med Alvin men dom har gjort om veckorna man går där berättade hon.

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Petra Bloggar:

men iiiiiii vilken fin mage! Så liten och söt!!!! åååhhh det är så fint! :DKRAM

Kommentera inlägget här :