V 18

publicerat i Gravid veckor
Nu har jag gått 17 fulla veckor så idag går vi in i V 18. Än så länge känner jag knappt av något och mår inge illa. Har inte heller varit jätte trött föruom lite i början. Får se om man får må så bra hela graviditeten. Hoppas på det!

Kroppen:
Vid den här tiden gör man den första ultraljudsundersökningen. Ofta är det först nu som du på riktigt kan ta till dig att ett barn faktiskt är på väg. Ultraljud görs för att bättre veta när barnet kommer att födas. Barnmorskan visar hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet. Man tittar även på läget på moderkakan.
Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda. Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom tre veckor före och två veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt. I regel är detta en period när du mår bra och trivs med din graviditet.

Fostret:
Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.

Från Familjeliv.

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Fru Evelina:

oo vilken lyx att slippa illamåendet! kanske är en pojk då eftersom du inte mått så illa, det sägs ju så enligt myterna =)vi fick bara en bild från ul i vecka 19, men å andra sidan gjorde vi ju ett 3d/4d ultraljud där vi fick massa bilder och filmsnuttar... så vi har nog sett så mkt man kan göra innan ändå hihi!

2:a kommentar, skriven , av Sandra:

evelina: Ja med Alvin mådde jag inte heller illa :) Ja det måste vara roligt att se det!

Kommentera inlägget här :